Der er en del ting du, som boligsælger og boligkøber, kan gøre for præcist at vurdere en ejendomsmægler og hans/hendes tidligere resultater og potentielle succes med salget af din bolig. På Yonabo.dk kan du finde en masse informationer omkring alle ejendomsmæglere i Danmark. Foretag blot en søgning på din by eller postnummer og du finder de dygtigste ejendomsmæglere i dit lokalområde.

Uanset om du er boligsælger eller boligkøber, så er der her er syv måder, hvorpå du kan få mere information omkring ejendomsmægleren inden du lægger dig fast på én.

1. Tag en snak med ejendomsmæglerens seneste kunder.

Spørg de ejendomsmæglere som du indhenter boligvurdering fra, om at give dig en liste over, hvad de har solgt i det forløbne år, med kontaktoplysninger på kunderne. Og før du begynder at ringe til nogle af kunderne på listen, så spørg ejendomsmægleren om der er nogen på listen som vil være "særligt glad eller særligt skuffet". Det plejer at være en god test for ejendomsmægleren om han/hun er ærlig og oprigtig.

Når du snakker med de tidligere kunder, så kan du spørge dem om ting som f.eks.: "Kan jeg venligst høre hvad salæret var?" og/eller "Hvordan var salgsprisen sat i forhold til salæret?".

Og, hvis du er boligsælger, så spørg kunderne på listen om de ville have brugt en anden, hvis de kunne lave deres beslutning om, om de har nogle andre ejendomsmæglere de hellere ville anbefale og andre fremtrædende punkter.

2. Tjek om ejendomsmægleren har nogen klagesager kørende.

Inden du vælger ejendomsmægler, så undersøg om ejendomsmægleren har nogle igangværende klagesager. Det kan du gøre hos Klagenævnet for Ejendomsformidling hvilket vi har skrevet en artikel om her. Du kan også undersøge om ejendomsmægleren har nogle disciplinærsager ved at besøge Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere - her kan du nemlig se alle disciplinærnævnets kendelser.

3. Vælg en ejendomsmægler som vil vinde!

Når du vælger ejendomsmægler så sørg for at vælge en som har gode bedømmelser, har vundet priser for hans/hendes arbejde og/eller har de bedste salgsstatistikker og liggetider. Det er ting som disse der kan gøre din oplevelse rigtig god. For at se om en ejendomsmægler har gode bedømmelser, så kan du foretage en søgning på den by eller postnummer, her på Yonabo.dk, som du leder efter en ejendomsmægler i.

4. Vælg en ejendomsmægler som er specialiseret og veluddannet.

Ligesom læger specialiserer sig indenfor forskellige emner, lige sådan gør ejendomsmæglere. Og selv generalister får supplerende uddannelse i nogle områder. Så hold øje med de forkortelser som ejendomsmægleren har efter sit navn. Det er et tegn på en specialiseret og veluddannet ejendomsmægler. Nedenfor er et par betegnelserne og deres betydninger:

MDE: Forkortelse for Medlem af Dansk Ejendomsmæglerforening.
Statsaut: Forkortelse for Statsautoriseret ejendomsmægler

5. Undersøg hvor længe ejendomsmægleren har været i branchen.

Du kan ofte finde ud af hvor lang tid en ejendomsmægleren har været i gang ved at gå til cvr.dk og se hvornår ejendomsmægleren er etableret. Du kan også undersøge om hvor lang tid ejendomsmægleren er om at sælge de boliger han/hun har i sin portefølje. Det kan du undersøge i Den Offentlige Informationsserver (OIS), hvor du kan se hvornår boligen er solgt, hvem der har købt den og hvor meget boligen er solgt for og hvor meget den er vurderet til på nuværende tidspunkt.

6. Tjek ejendomsmæglerens portefølje.

Tjek ejendomsmæglerens porteføljer online, inden du vælger en bestemt ejendomsmægler. Der er som udgangspunkt to steder du kan tjekke ejendomsmæglerens portefølje og det er ejendomsmæglerens hjemmeside og derefter boligsiden.dk.

De fleste boligkøbere starter deres søgning på internettet og du bør derfor stræbe efter en ejendomsmægler som benytter dette værktøj (internettet) yderst effektivt. Er ejendomsmægleren og hans/hendes portefølje ikke at finde på nettet, så er det ikke et af de bedste tegn.

Du kan også se på hvordan ejendomsmæglerens portefølje afspejler din ejendom. Er de i det samme lokalområde? Er prisklasserne lignende? Og har ejendomsmægleren nok emner i sin portefølje? Det er sådanne ting som kan være med til at indikere en god eller dårlig ejendomsmægler-forretning.

7. Test ejendomsmæglerens paratviden.

En dygtig ejendomsmægler bør have et så godt kendskab til sit lokalområde, at han/hun kan besvare spørgsmål om andre boliger i lokalområdet. Spørg om ejendomsmægleren kender til andre boliger som er solgt for nylig eller som er sat til salg. Hvis ejendomsmægleren kender ejendommen og kan give dig et par detaljer, indikerer det, at ejendomsmægleren virkelig har styr på sit lokalområde. Det er et godt tegn.

Har du brug for en ejendomsmægler eller ønsker du blot at undersøge markedet? Benyt Yonabos søgemaskine til at surfe rundt blandt ejendomsmæglere i dit lokalområde. Find og bedøm ejendomsmæglere her.